Robotik KodlamaArduino ile Robotik Kodlama

Arduino ile Bluetooth Kullanımı

Bluetooth, cep telefonlarımızdan kulaklıklarımıza kadar neredeyse kablosuz iletişim yeteneğine sahip tüm cihazlarda var olan bir teknolojidir. Arduino projelerimize de bluetooth ekleyebilmemiz için piyasada çeşitli modüller bulunmaktadır. Bunlardan en uygun fiyatlı ve en kullanışlı olanı HC-05 ve HC-06 modelleridir.

HC-05 görünüm olarak HC-06 modülü ile neredeyse tamamen aynıdır. Temelde aynı işlevi görseler de HC-05 modelini kullanarak iki adet HC-05 veya HC-06 modelleri arasında doğrudan iletişim kurulabilmektedir.

Yani daha sade bir anlatımla HC-05 Modülü başka cihazlara bağlanırken, HC-06’ ya sadece biz cep telefonumuzdan veya tabletimizden bağlanabiliriz.

HC-05’i HC-06’dan ayırt etmek için bacak sayısına bakabiliriz. HC-06 6 bacaklı, HC-05 4 bacaklıdır.

Biz uygulamalarımızda HC-06 Modülünü Bluetooth iletişim için kullanacağız. HC-06’ nın TX ve RX pimlerini Arduino’ nun TX (1) ve RX (0) pimlerine çapraz olarak bağlayacağız.

Bluetooth modülümüzü kullanmak için eklenti yüklememiz gerekmektedir.

“Uzantılar/ Uzantıları Yönet” seçeneğinden ekrana gelen “Uzantıları Yönet” penceresine “BluetoothKontrol” yazarak listeden Erdal Delebe tarafından hazırlanan Türkçe  “BluetoothKontrol”  eklentisinin yanındaki “İndir” düğmesinden indiriyoruz.

“Robotlar” Kod bloğunun altında yer alan eklentimiz aşağıdaki Resim’ deki gibi listelendi.

Tabi ki kodlama için hazırlıklarımızı tamamladık yalnız bir de kontrol için Uygulamaya (Application) ihtiyacımız olacak.

Bluetooth uygulamalarında kullanılmak üzere hazırladığım Android uygulamasını tablet veya akıllı telefonunuza “Google Play Store” dan indirmek için;

Android cihazınızda Google Play simgesine tıklayarak açın

ve arama alanına; “Bloklarla Robotik Kodlama” yazıp, BTKONTROL uygulamamızı indirin.

 Ekrana gelen ana pencereden “LED KONTROLÜ-SERVO MOTOR KONTROLÜ- LCD KONTROLÜ” ekranlarına geçiş yaparak uygulamamızı kullanacağız.

Sonraki yazılarımızda yapacağımız uygulamalarda bu Android Uygulamamızı kullanacağız. Henüz Apple cihazlar için bir uygulama hazırlayamadım… Üzgünüm.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu