Arduino ile 2×16 LCD Ekran Kullanımı
Arduino ile 2×16 LCD Ekran Kullanımı
LCD, Liquid Crystal Display (sıvı kristal ekran) sözcüklerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. İçerisindeki sıvı kristal tabakanın üzerine elektrik akımı uygulanınca elektriği ileterek ışık yaymaya başlar. Böylece ekranda karakterler oluşur. Biz devrelerimizde 2 satır 16 sütundan oluşan (2×16 LCD) ekranı kullanacağız.
Piyasada 2×16 , 4×16 , 4×20…boyutlarında LCD’ ler bulabilirsiniz.
İlkönce 2X16 LCD’ mizi tek başına kullanarak birkaç uygulama yapacak ardından büyük kullanım kolaylığı sağlayan i2c modülü bağlı (lehimlenmiş) 2X16 LCD (Aşağıda sağ alt köşede gösterilen ekran) kullanarak uygulamalarımızı tekrarlayacağız. Sizde elinizde bulunan ekrana göre olan bağlantıları yaparak kodlayabilirsiniz.
LCD Ekranları mBlock ile kullanmak için eklenti yüklememiz gerekiyor;
Şimdi eklenti nasıl yüklenir onu bir inceleyelim:
- MBlock yazılımında Uzantılar Menüsü / Uzantıları Yönet seçenekleri seçilir.
- Ekrana gelen Uzantıları Yönet penceresinde Kullanılabilir düğmesi tıklanır, Ara alanına LCD yazınca alt kısımda eklentilerin listelendiğini göreceksiniz.
- Bu listeden “LCD1602-TR” ve “LCD I2C Eklentisi TR” eklentilerinin yanında bulunan İndir düğmesi tıklanarak indirilir.
- Pencerenin sol üstündeki Kurulmuş düğmesini tıkladığınızda eklentilerin yüklenmiş olduğunu göreceksiniz.
- Kod blokları Robotlar seçeneği altında da listelendiğini göreceksiniz.
Artık MBlock ile 2X16 LCD’ lerimizi kullanmaya hazırız. Devre Tahtamıza geçmeden önce Potansiyometre Ayarlı Direncimizi de bir tanıyalım, bundan sonraki uygulamalarımızda kullanmamız gerekecek.
Potansiyometre (Reosta): Potansiyometre, bir çeşit ayarlı dirençtir. Elle, dışarıdan orta bacağındaki direnç değerini değiştirerek, devrelerimizde akım ve gerilim kontrolü sağlarız. Radyo ve müzik çalarlar da kullandığımız ses artırma – azaltma düğmeleri birer potansiyometredir. Simgesi direnç simgesinin ortasında bir ok işareti şeklinde gösterilir. Üç bacaklıdır.
Potansiyometreyi LCD devrelerimizde ekran parlaklığı için kullanacağız.
Gerekli hazırlıklarımızı yaptık, bir sonraki yazımızda 2×16 LCD Ekranımızı kodlamaya başlayalım.