Robotik KodlamaArduino ile Robotik Kodlama

Arduino ile Breadboard üzerinde LED yakma

Breadboard üzerindeki LED' i yakma

Artık Devre Tahtası üzerinde çalışmalarımıza başlıyoruz.

Bundan sonraki uygulamalarımızın şemalarını verip açıklamalar yapacağım ardından kodlama işlemini tamamlayıp, Arduino kartımıza yükleyip çalıştıracağız.

İlkönce Breadboard’ u (biz “Devre Tahtası” diyeceğiz) tanıyalım.

Breadboard, (Devre Tahtası) üzerinde devrenin kurulup test edildiği bir parçadır. Böylelikle kolayca devrelerimizi kurar, herhangi bir sorunla karşılaşınca kolaylıkla devre elamanlarını veya yerlerini değiştirebiliriz. Pim sayısına göre boyutu değişiklik gösterir. Biz çalışmalarımızda 830 pimlik büyük boy olanı kullanacağız.

Devre tahtamızın pimleri aşağıdaki gibi birbirine bağlıdır. Montaj yaparken sorun yaşamamak için bu bağlantılara dikkat etmemiz gerekir.

İki uzun kenardaki pimleri (A-D) genellikle voltaj dağıtmak için kullanırız, birbirlerine yatay olarak bağlıdır. Orta sıradaki (B-C) pimler birbirlerine dikey olarak bağlıdır.

Şimdi kullanacağımız elektronik devre elemanlarını tanıyalım;

Direnç: Elektrik devrelerinde direnç, bir iletken üzerinden geçen elektrik akımının karşılaştığı zorlanmadır. Direncin birimi Ohm (Ω)’dur. Devrelerde R harfi ile gösterilir. Elektronik devrelerde direncin sembolü 2 farklı şekilde gösterilebilir: 

LED: LED, Light Emitting Diode (Türkçesi ışık yayan diyot) sözcüklerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Yarı iletken malzemeden yapılmış LED ler farklı renklerde, farklı yerlerde kullanılır. LED’ lerin uzun bacakları + VCC, şemalarda da eğik olarak gösterilen bacak + VCC’ dir. Bağlantılarda buna dikkat etmemiz gerekir.

Biz LED projelerimizde genellikle 220 Ω (ohm) direnç kullanacağız. 220 Ω direncin üzerindeki renkler şöyle “Kırmızı-Kırmızı-Kahverengi-Altın” 

Fakat 330 Ω “Turuncu-Turuncu-Kahverengi-Altın”  dirençte kullanılabilir.

Hadi bakalım, şimdi “Devre Tahtamız” üzerinde çalışmamızı yapıp kodlayalım. İlkönce devre tahtamıza bir adet 220 Ω direnç ve bir adet LED i aşağıdaki gibi yerleştirelim, sonra kablolar ile Arduino bağlantılarımızı yapalım. Direncimizin bir bacağı LED imizin + ucu olan uzun bacağına, diğeri ise sarı kablo aracılığıyla 2 numaralı sayısal pime bağlanıyor.

Not: Direncin artı veya eksi ucu yoktur. Direnç yukarıda da tanımladığımız gibi LED üzerine düşen gerilimi düşürerek LED’ imizin zarar görmesini önler.
Led’ imizi devre tahtasına takarken uzun bacağının (+ ucu=Anot) direncin bir ucuna gelmesine dikkat edelim.

MBlock programımızı açıp kodlarımızı aşağıdaki resimdeki gibi kodlayalım.

Böylece;

2 Nolu sayısal pimden LED imize 1 saniye aralıklarla direnç ile düşürülmüş 5V gerilim vermiş olduk.

LED 1 saniye aralıklarla yanıp sönecektir.

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu