TINKERCAD ile Robotik Kodlama

Sıcaklık Ölçme Uygulaması

TMP36 ve LM35 ile Sıcaklık Ölçme

Sıcaklık Ölçme Uygulaması

Bu uygulamada kullanacağımız Sıcaklık Sensörü TMP36, biz de uygulamamıza TMP36 ve LM35 vb. sıcaklık sensörlerini tanıyarak başlayalım.

TMP36, LM35, analog çıkış veren bir sıcaklık sensörüdür. Datasheet (Bilgi kitapçığı) bilgilerine göre  sensörümüz -50 ile 150 derece arasındaki sıcaklığı 0.5 derece hassasiyetle ölçmemizi sağlayan basit ve ucuz bir sensördür. Ancak eksi değerlerdeki sıcaklıkları ölçmemiz için bir takım elektronik malzemeleri kullanmamız gerekli. Üç bacaklı bu sensörü Arduino kartımızdan 5v ile besleyebiliriz. Ortadaki bacak analog çıkış vermektedir.

Biz de ortadaki bacağı A0-A5 arası bir analog pimimize bağlayarak kullanacağız.

TMP36
TMP36

TMP36 sensörümüzün orta bacağını A0 analog portuna bağlayarak, sıcaklık değerini ölçüyoruz. Devremizin aşağıdaki gibi bağlantılarını yapıyoruz.

TMP36 ile Sıcaklık Ölçme
TMP36 ile Sıcaklık Ölçme

Değişkenler Bloğundan “sicaklik” isminde bir değişken oluşturuyoruz. “Sicaklik” değişkenine A0 portundan okunan değeri atayıp, 20 °C’ den küçük olunca Ledin yanmasını, büyük değerlerde sönmesini sağlayalım. Kodlarımızı aşağıdaki gibi yapıyoruz.

Sıcaklık Ölçme
Sıcaklık Ölçme

 

Kodlama işlemini tamamladıktan sonra, Simülasyonu Başlat a tıkladıktan sonra, TMP36 sensörüne tıklayıp üzerindeki sürgüyü hareket ettirerek gözlemleyelim.

Daha fazla projeler yapmak için tıklayınız

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu