Robotik Kodlama

Robotik Kodlama Nedir? | Tarihçesi, Neden Kullanılır?

Robotik kodlama: İlk önce robot nedir? Nasıl çalışır? Nerelerde kullanılır? Gibi sorularımıza bir cevap arayalım. Robot için birçok tanımla karşılaşabilirsiniz en genel şekilde şöyle tanımlayabiliriz.

  • Robot, sensörleri ile çevresini algılayan, algıladıklarını yorumlayan, yorumlama sonucu bir karar veren, verdiği kararı bir çıkış sinyali ile üreten aygıtlara robot denir.
  • Sensör: Fiziksel ortamda  (örneğin: sıcaklık, ışık şiddeti, nem, vb.) algıladıkları olaylar sonucunda elektriksel olarak geri dönüş veren elektronik malzemedir. Örneğin gözümüz, dilimiz, kulağımız birer sensördür.
  • Dijital ve Anolog olmak üzere 2 çeşit çıkış (sinyal)  veren sensör vardır.

Robotların Tarihçesi

“Robot” kelimesi ilk defa Karel Copek isimli Çekoslovak bir yazar tarafından 1921 tarihli Rossum’s Universal Robots isimli tiyatro eserinde kullanılmıştır. Bu kelimenin anlamı “zorla çalıştırılan işçi” anlamına gelmektedir. Fikir olarak robot, 3000 sene öncesinde Homeros tarafından İlyada eserinde bahsedilir. Aynı şekilde Jason ve Argonotlar isimli Eski Yunan efsanesinde, Girit adasını korumak için “Programlanmış” Talos isimli bir dev bronz nöbetçinin de bahsi geçer.

Kullanım Alanlarına Göre Robotlar

Kullanım Alanlarına Göre Robotlar
Kullanım Alanlarına Göre Robotlar

Endüstriyel Robotlar

Endüstriyel robotlar, genellikle fabrikaların montaj, taşıma, kaynak, paketleme ve paletleme gibi bölümlerinde kullanılırlar. Bunlardan en bilineni 6-eksenli artiküle tip robot kollardır Bu robotların en büyük özellikleri oldukça hassas hareket edebilmeleri ve uzun ömürlü olmalarıdır. İnsanlar için tehlikeli ortamlarda, yüksek hassasiyet isteyen alanlarda kullanılmaları büyük avantaj sağlamaktadır.

Ev Robotları

Çoğunlukla ev ortamında temizlik amaçlı kullanılan robotlar bu kategoriye girmektedir. Süpürge, cam ve havuz temizleme gibi işlerde kullanılan robotlar bu sınıfa dahil edilebilir.

Eğitim – Eğlence ve Hobi Robotları

Bizim en çok ilgileneceğimiz tipteki robotlar bunlardır. Çizgi izleyen, engelden kaçan, sumo robotların yanı sıra paletli robotlar, örümcek robotlar, drone’ lar gibi birçok hobi robotu çeşidi sayabiliriz. Bunların başında Bilimsel araştırma merkezlerinde ve Astronomi alanında  da güçlü Yapay Zekâya sahip robotların önemli işleri başardıkları biliniyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu